Skip links

Fedtstoffer og fertilitet

Fedtstoffer er vigtige for fertiliteten

Din livsstil kan have stor betydning for din fertilitet?

Nye studier viser, at sund kost og livsstil har positiv indvirkning på fertiliteten .

De fedtstoffer, du spiser kan øge dine graviditetschancer, men fedtstofferne skal være de sunde umættede fedtstoffer.

Fedtstoffer er essentielle (livsnødvendige), og indgår i opbygningen af kroppens celler og hjælper til optagelse af vitaminer, mineraler osv. Kroppen kan ikke selv danne dem, så det er  nødvendigt at indtage dem via kosten.

Det sunde fedt

Det sunde fedt består af enkelt- og flerumættede fedtsyrer, kaldet Omega-3, Omega-6 og Omega-9 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer findes primært i fede fisk, mens omega-6 findes i planteolier, som feks. solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie osv. Omega-9 findes bl.a i olivenolie, som også indeholder sundhedsfremmende antioxidanter.

Sædkvalitet og fiskeolie

Et nyt dansk studie fra Syddansk Universitet og Rigshospitalet har vist, at mænd, der dagligt indtager fiskeolie havde større testikler, større sædvolumen samt højere antal sædceller pr. milliliter sæd.

Ved indtagelse af fiskeolie opnåede mændene desuden et højere niveau af testosteron. Mænd, der indtager fiskeolie dagligt forbedrer derfor deres hormon- og testikel funktion. Du kan læse hele artiklen her

 

Reagensglasbehandling (IVF/ICSI) og sunde olier

Flere studier viser, at kvinder, der indtager sundt umættet fedt, har større chance for graviditet ved IVF/ICSI behandling.

I England har en forskergruppe vist, at par i fertilitetsbehandling, der indtog middelhavskost i bare 6 uger før ægudtagning, dannede embryoner med bedre embryokvalitet. Læs mere her

 

En amerikansk forskergruppe har vist, at kvinder med et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer i blodet, havde højere graviditetschance ved IVF/ICSI behandling. For hver 1% stigning i blodets indhold af Omega-3 fedtsyre, steg graviditetsraten med 8%. Læs abstract her

 

En græsk forskergruppe har vist, at kvinder, der indtog middelhavskost, forstående som en kost, der overvejende består af grønsager, fisk, olivenolie og kød i mindre mængde, havde betydeligt højere graviditetsrate ved IVF/ICSI (50% vs. 29,1%) sammenlignet med kvinder, der spiste få grønsager og meget mættet fedt. Læs mere her

 

Konklusion

Alle disse studier viser dermed, at livsstil har betydning for fertilitet, og at sund kost, herunder indtag af sund umættet fedt fremfor mættet fedt samt indtag af mange grønsager, kan have positiv indvirkning på fertiliteten.

Kosttilskud og fertilitet

Som barnløs kan det være svært at finde ud af, hvilke kosttilskud, der kan optimere chancerne for graviditet. Jeg har i klinikken valgt at fokusere på Omega 3, da det er et af de mest veldokumenterede kosttilskud og en essentiel fedtsyre, der som ovenstående viser, har stor betydning for din fertilitet.

Jeg anbefaler derfor en test (prik i fingeren) for at vurdere, om du har mangel på Omega 3 fedtsyre, hvis du har et ønske om at opnå graviditet.

Testen sendes til et eksternt laboratorium i Oslo i Norge (Vitas AS), og svaret kan findes på laboratoriets hjemmeside efter ca. 3-4 uger.

Hvis du i forvejen tager Omega 3, skal du være opmærksom på, at der er meget stor forskel på pris og kvalitet. Jeg anbefaler en norsk, højkvalitets Omega 3, som er flydende og frisk, lavet på arktisk vildfisk og med et af markedets højeste indhold af Omega 3 fedtsyrer.

Testen vil også kunne vise, om den olie du tager i forvejen, dækker dit behov.