Skip links

Antiinflammatorisk kost

Hvad er inflammation?

Inflammation er en vigtig del af kroppens immunforsvar, som skal bekæmpe virus og bakterier. Hvis vi kommer til skade, vil kroppen reagere med inflammation (betændelse) i form af hævelse, smerte og rødme. Når skaden er bekæmpet, skal inflammationen gerne forsvinde igen. Gør den ikke det, vil den på sigt blive kronisk og medføre livsstilssygdomme som type 2- diabetes, hjerte-karsygdomme, gigt, demens mm.

Symptomer på inflammation kan være hudproblemer i form af eksem, akne, rosacea, psoriasis, træthed, manglende restitution, fordøjelsesproblemer og smerter. Mange mennesker i den vestlige verden, går i dag rundt med kronisk inflammation uden at vide det. Inflammation kaldes derfor også ”The Secret Killer”.

Årsagen til denne inflammation skal findes i den vestlige kost og livsstil, som har ændret sig drastisk igennem de seneste 50 år.

Smerter/inflammation i skulder/nakke eller ryg området

Fedtsyrebalancen er vigtig

Kroppen har brug for to essentielle fedtsyrer, for at cellerne kan fungere optimalt- Omega 3 og Omega 6. Disse fedtsyrer skal tilføres via kosten, da vi ikke selv er i stand til at danne dem. Får vi dem ikke tilført i tilstrækkelige mængder, vil der opstår ubalance, som medfører inflammation.

Pga. den industrielle fødevare produktion spiser vi væsentlig anderledes i dag end for 50 år siden. En stor del af kosten er i dag forarbejdet og dyrene er opdrættede, hvilket betyder, at vi får større  mængder af Omega 6 fedtsyrer end Omega 3 fedtsyrer. Omega 6 gør cellerne stive og virker inflammationsfremmende, hvor i mod Omega 3 gør cellerne mere gennemtrængelige og virker antiinflammatorisk. Da de fleste mennesker i dag samtidig ikke spiser så meget fisk, og de fisk vi spiser , oftest er opdrættede, vil det skabe inflammation og livsstilssygdomme på sigt.

Det første, vi selv kan gøre for at modvirke denne inflammation, er derfor at mindske indtaget af forarbejdet mad og planteolier samt vælge fisk og andre antiinflammatoriske fødevarer. For langt de fleste mennesker vil et tilskud af en god kvalitets Omega 3 olie, være nødvendigt for at kunne spise sig til balance, da Omega 6 er skjult i både kød og mælkeprodukter samt opdrættede fisk.

Læs mere her

Laks er en fed fisk med masser af Omega 3 fedtsyre

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost er først og fremmest supersund mad, og mange af madvarerne spiser du sikkert allerede i forvejen. Nogle råvarer er dog mere antiinflammatoriske end andre, så ved at tage de rette valg, vil du på sigt kunne spise dig ud af inflammatoriske tilstande i din krop.

Du vil bl.a kunne opleve følgende ændringer i din krop ved at spise antiinflammatorisk over en længere periode:

  • Mere energi og overskud
  • Bedre søvn
  • Færre smerter ved f.eks. gigt og overbelastningsskader
  • Mindre eksem
  • Et stærkere immunforsvar
  • En sund og stærk krop
  • Øget velvære
Lækre blåbær er antiinflammatoriske

Kosttilskud og inflammation

Som et vigtigt supplement til den antiinflammatoriske kost anbefaler jeg Pure Arctic Oil fra Eqology. Olien er af meget høj kvalitet, 100% naturlig og meget frisk. Den hverken smager eller lugter af fisk.

De fleste mennesker har i dag brug for at supplere kosten med et Omega 3 produkt pga. den industrialiserede kost, men vær opmærksom på, at der er stor forskel på pris, indhold og kvalitet af de fiskeolier, der er på markedet.

I klinikken kan du blive testet for, om du har mangel på Omega 3, og om du har inflammation i kroppen. Blodtesten sendes til et uvildigt laboratorium i Oslo i Norge (Vitas)

Læs mere om, hvorfor et højt niveau af Omega 3 er vigtigt i forhold til inflammation her.

Få dit Omega 3 niveau testet