Skip links

Barnløshed/infertilitet

Hvad er infertilitet/barnløshed?

Infertilitet/barnløshed er manglende evne til at få børn, hvilket er et stigende problem i den vestlige verden. Ca. 15% af den kvindelige befolkning har nedsat fertilitet, og har derfor svært ved at opnå graviditet.

Hvad kan påvirke fertiliteten?

Flere og flere undersøgelser tyder på, at der er en sammenhæng mellem fertilitet og livsstil. Livsstilsfaktorer som rygning, kost, motion, overvægt, alkohol og kaffe kan i forskellig grad nedsætte graviditetschancen.

Hvordan booster jeg fertiliteten?

En sund krop og en sund livsstil er det optimale for opnåelse af graviditet.

Læs mere her

Vær opmærksom på, at du med et enkelt kosttilskud kan øge din chance for graviditet væsentligt ved at indtage de rigtige fedtstoffer.

Hvad gør akupunktur ved fertilitet/barnløshed?

Ved akupunkturbehandling øges blodgennemstrømningen til livmoder slimhinden. Den bliver mere modtagelig for det befrugtede æg, så det bedre kan sætte sig fast. Akupunktur har vist sig at kunne hjælpe til opnåelse af naturlig graviditet, og et et godt supplement til traditionel fertilitetsbehandling. Flere danske fertilitetsklinikker og hospitaler anbefaler idag akupunktur i kombination med fertilitetsbehandling.

I 2004 viste en undersøgelse fra Fertilitetsklinikken Trianglen, at akupunktur i forbindelse med oplægning af æg kunne forbedre kvindens chance for graviditet.

En undersøgelse i Tyskland viste, at antallet af graviditeter steg ved brug af akupunktur.  I akupunkturgruppen opnåede 42-47% af kvinderne graviditet mod ca. 23-26 % i kontrolgruppen afhængig af alder.

Årsagen til infertilitet kan skyldes en ubalance i kroppen, som kan være opstået pga. stress, forkert ernæring eller anden belastning. Akupunktur kan medvirke til, at der igen skabes balance, så graviditet kan opnåes.

Hvis kvindens hormonsystem ikke er i balance, kan det også være årsag til den manglende graviditet. Ved at skabe balance i hormonsystemet igen, vil det være muligt at opnå graviditet på naturlig vis. På samme måde kan en pause imellem fertilitets behandlingerne for at skabe balance i kroppen igen og følge et akupunktur forløb i mellemtiden være en god idé. Den manglende opnåelse af graviditet  og mange mislykkede fertilitetsforsøg er en kæmpe stressfaktor, som akupunktur kan også kan reduceres.

Akupunktur vil endvidere kunne afhjælpe diverse bivirkninger ved fertilitetsbehandlingen.

Gravid kvinde efter fertilitetsbehandling

Behandlingsforløb i forbindelse med infertilitet

Naturlig cyklus, insemination eller fryseforsøg

Hvis der er tale om naturlig cyklus, insemination eller fryseforsøg, anbefales det, at der gives behandling umiddelbart efter menstruation, før ægløsning og en uge efter ægløsning. Typisk vil det svare til behandling ca. en gang om ugen.

Det kan dog være en god idé at booste kroppen den første gang ved at give to behandlinger på eén uge.

Reagensglasbehandling (IVF/ICSI)

Ved kort protokol (dvs. uden nedregulering/næsespray) anbefales det at følge retningslinierne for inseminationsbehandling. Det vil sige første akupunkturbehandling 3-7 dage efter menstruationens start, derefter en til to behandlinger om ugen under stimulationen med hormoner, en behandling omkring ægoplægning og en behandling ca. en uge efter oplægningen.

Ved lang protokol (med næsespray/nedregulering) anbefales akupunktur en gang om ugen under nedregulering, en gang eller to under hormonstimulation, en gang i forbindelse med ægoplægning og en gang ca. en uge efter oplægning.

Ægoplægning/insemination

Det vil også altid være muligt kun at få en behandling i forbindelse med en ægoplægning eller en insemination for at optimere forsøget.

Kosttilskud og barnløshed

Som barnløs kan det være svært at finde ud af, hvilke kosttilskud, der kan optimere chancerne for graviditet. Omega 3 fedtsyren har vist sig at være særdeles vigtig i forhold til fertilitet, da det er en essentiel fedtsyre, som de fleste mennesker i den vestlige verden idag mangler pga. vores industrielle kost.

Jeg tilbyder derfor en test for at vurdere, om du har mangel på Omega 3 fedtsyre.

Vær opmærksom på, at der er meget stor forskel på pris, kvalitet og indhold i Omega 3 produkter.  Testen vil vise, om det du tager i forvejen dækker dit behov, eller om du kan optimere indtaget af Omega 3.

Mange får børn efter IVF/ICSI behandling idag